Lite kort info angående justeringar (Set ups) av gitarrer-basar-mandoliner mm.

Vilken grundkvalitet det är på instrumentet har också betydelse för vilka marginaler man har att gå på för optimal spelbarhet. Naturligtvis finns det billigare gitarrer-basar som också går att justera till så spelbarheten blir ok men kanske inte fantastiskt bra brukar jag säga, men om det är för dålig kvalitet från början eller finns större defekter på instrumentet så är det bara slöseri med tid och pengar att jobba med det då anser jag. Därför måste jag alltid se ditt instrument innan jag kan ge ett seriöst svar om just ditt instrument.

När det gäller såna saker som stränghöjd-sadelhöjd etc så finns det vissa generella bransch mått och standarder som rekommenderas men i slutändan så är det fler faktorer som påverkar slutjusteringen för just dig och ditt instrument.

Tex: Vilket typ av anslag du har när du spelar-Om du spelar med hårdare plektrum eller mjukare plektrum/ev. utan plektrum/vilken typ av stämning du använder/standard eller kanske nerstämt?-strängtjocklek och strängtyp mm.

Hur erfaren du är som gitarrist-basist är också något som påverkar hur man gör slutjusteringen på instrumentet och sist men inte minst vad du själv föredrar i slutändan.

Alla har sin smak och preferenser om vad som passar just dom och det viktiga är att du blir nöjd, det är du som skall använda instrumentet sen inte jag.

Danne.